sticks.jpg

Historie


We mogen wel zeggen dat we een unieke plaats in het hockeywereldje van Nederland innemen. Immers, welke vereniging heeft de problemen die wij in de jaren het hoofd hebben moeten bieden, in dezelfde mate meegemaakt. Wedstrijden en trainingen op een schoolveld, dat niet of nauwelijks gedraineerd is, op een zeer zware kleibodem en in al die jaren slechts éénmaal op de goede hoogte gemaaid! Het slechtste veld van Nederland! De naaste hockeyburen op meer dan 25 kilometer afstand, dus reizen van mini’s tot veteranen van meer dan 100 kilometer waren eerder regel dan uitzondering.

De jaarlijkse uittocht van schoolverlaters naar andere plaatsen is niet alleen voor ons een nadeel, hiermee hebben alle kleine verenigingen te maken, dus deze smart is maar een halve smart. De bevolking van Harlingen loopt terug dus is er weinig instroom van nieuwe leden van elders. Maar ondanks dit alles zijn we er nog steeds en nieuwe perspectieven dienen zich aan. Dezer dagen ontvingen wij een brief van de gemeente dat er een kunstgrasveld gaat komen, zodat we eindelijk ons zullen kunnen meten met andere verenigingen onder gelijke omstandigheden.

De sportieve prestaties van de club zijn door bovengenoemde omstandigheden nooit geweldig geweest, het herenteam heeft na een kampioenschap één jaar in de derde klasse gespeeld om zich daarna weer schielijk in de laagste regionen terug te trekken. Bij de jeugd zijn daarentegen wel degelijk een aantal kampioenschappen behaald. Op één ding kunnen we echter trots zijn: de sfeer in de club is altijd goed gebleven, en als gevolg daarvan zullen de sportieve prestaties ongetwijfeld volgen.

G. Alberda, voorzitter 1968-1983, erevoorzitter 


De woorden van voormalig voorzitter Alberda hebben nu, 45 jaar later, nog waarde. Niet alleen de sportieve prestaties zijn erop vooruitgegaan ook het aantal leden is toegenomen. De jeugd hockeyt weer volop. Het enthousiasme van leden en kader draagt zorg voor een verdere groei van de club. Het sportieve doel van de club is simpel: serieuze aandacht voor de jeugd en het stimuleren van sportieve prestaties. Dit klinkt wellicht eenvoudig het tegendeel is waar.

Er zullen elk jaar weer nieuwe leden nodig zijn om deze ambitie te laten gewaarworden. Een grotere en stabiele club heeft ook meer kader en andere instrumenten nodig. Dit impliceert dat vrijwilligers en sponsors meer dan welkom zijn. Niet persé met grote daden, wel met continuïteit. 

Harlingen en de directe regio blijven groeien. Nieuwe gezinnen vestigen zich in onze regio waardoor de kansen voor het realiseren van een stabiel HMHC aanwezig zijn. Neem gerust contact op met één van de bestuursleden voor kaderwerk of sponsorprogramma’s. 

Na de sterke toename van leden begin 2000 werd het nodig ons clubhuis te verbouwen en aldus geschiedde. Na een vrij constante periode tot 2010 begon de club verder te groeien, de grens van 300 leden werd overschreden en de vraag naar speelruimte en meer accommodatie diende zich snel aan. 

In 2015 werd het oude kunstgrasveld, dat al ruim 20 jaar dienst deed, vervangen en waren de plannen voor een tweede kunstgrasveld en verdubbeling van de kantine- en kleedkamerfaciliteiten in een vergevorderd stadium. Na goed overleg en in goede samenwerking met de gemeente kwam medio 2015 de goedkeuring van het plan tot stand. 

De gemeente had akkoord gegeven onder voorwaarde dat de vereniging een aantal zaken in eigen beheer zou uitvoeren, met name het binnenwerk van de nieuwe accommodatie. Voorjaar 2016 was de bouw zo goed als rond en werd ook aangevangen met de aanleg van het tweede veld. 

Na een zeer grote inspanning van een aantal fanatieke leden en ouders was het geheel gereed om in gebruik te nemen. Op 9 september 2016 verrichtte wethouder Boon, onder belangstelling van zon n 350 mensen, de feestelijke opening van de vernieuwde accommodatie en het tweede veld. 

Voor de nabije toekomst staat de renovatie van het oude gedeelte van het clubhuis op de agenda. Het is de bedoeling de kleine, gedateerde keuken te vergroten en te moderniseren en de uit de jaren 70 stammende kleedkamers aan te pakken. 

Desalniettemin kunnen we nu al trots zijn op het mooie onderkomen, waar de enthousiaste leden zich thuis voelen en waar bezoekers altijd welkom zijn !

Maarten Veenstra

Voorzitter

 
Hockeygear Link

Twitter

Hoofdsponsor